VPS jämfört med dedikerad server

  • Dela

En VPS (virtual private server) eller en dedikerad server är bägge utmärkta hosting-lösningar om du har ett stort antal webbplatser eller en webbplats med väldigt hög trafik. De passar även perfekt för webbplatser som hanterar ekonomiska transaktioner eller helt enkelt behöver större resurser i form av mer lagringsutrymme, bandbredd eller internminne (RAM). Frågan kvarstår dock vilken av dessa lösningar - en virtuell eller dedikerad fysisk server - som bäst passar dina behov. Nedan presenterar vi en jämförelse mellan dem, så att du enklare kan fatta ett informerat beslut

Grundläggande skillnader mellan de bägge lösningarna:

Med en VPS-lösning för din hosting får du "mindre" av det mesta. Mindre kontroll, mindre service och mindre kostnader.  Du får visserligen en klart högre grad av kontroll än vad du skulle ha på en delad server (även kallad ”shared hosting”), men får oftast inte samma grad av kontroll som du skulle få på en dedikerad server. En dedikerad server är oftast snabbare och kraftfullare, men kräver mer ansvarstagande från kundens sida och kostar mer pengar. Bägge lösningarna har med andra ord sina för- och nackdelar.

EN VPS-server är redan det en kraftfull lösning. De flesta behöver inte mer. Överväger du att skaffa en dedikerad server bör du rådfråga en IT-expert först

Mer information

Pris: En VPS kostar normalt från 150 kr/mån och uppåt, medan en dedikerad server oftast kostar 500 och upp till 2000 kr/mån eller mer. Detta betyder dock inte att det inte finns VPS:er som kostar mer än vissa dedikerade servrar. Bästa tänkbara VPS kan kosta så mycket som 1500 kr/mån medan den enklaste dedikerade servern kan kosta så lite som 500 kr/mån. Vare sig du väljer VPS eller dedikerad server ingår oftast installation i priset. Många webbhotell erbjuder även förinstallerad programvara och skript på din server, liksom en eller flera IP-adresser och en lättanvänd kontrollpanel, som exempelvis cPanel eller Plesk, utan extra kostnad.

Anpassningsmöjligheter: Både hosting med VPS och dedikerad server erbjuder stor anpassningsbarhet och flexibilitet beträffande val av operativsystem, och du kan välja mellan Linux och Windows. Dedikerade servrar erbjuder dock ofta ett större utbud av varianter. Du kan exempelvis välja att installera Linux-varianter som CentOS, Fedora eller Ubuntu, liksom välja mellan Windows 2003 eller 2008 server. Oavsett vilken lösning du satsar på kan du även välja mängden RAM, bandbredd, lagringsutrymme och vilken CPU du vill ha, men möjligheterna på en VPS är mer snålt tiltagna, särskilt om du har en begränsad budget. Hos exempelvis ett populärt webbhotell som HostGator, innehåller den enklaste lösningen 384 MB RAM, 10 GB lagringsutrymme och en bandbredd på 250 GB. Självklart kan du få en VPS med 4GB RAM, 200 GB lagringsutrymme och 3 TB i bandbredd, men behöver du resurser av det slaget är det oftast billigare att byta upp dig till en dedikerad server, som erbjuder högre kapacitet till ett lägre pris.

Kontroll: En hosting med dedikerad server ger högsta tänkbaragrad av kontroll. Med en dedikerad server får du fullständiga administratörsrättigheter och kan installera och uppdatera alla filer på servern, inklusive all programvara. Du kan dessutom fjärradministrera och sköta serverns inställningar genom att logga in utifrån.  En del VPS-paket ger dig även fullständiga root-rättigheter, med det varierar från webbhotell till webbhotell så se till att läsa villkoren noga så att du vet vad som gäller. 


En dedikerad server är oftast snabbare och kraftfullare, men kräver mer ansvarstagande från kundens sida och kostar mer pengar

Service och support: Webbhotellen erbjuder både administrerade och icke-administrerade paket för dedikerade servrar, men de administrerade paketen är klart populärast eftersom det lägger mindre av ansvaret för service och drift på kunden. Ansvaret för service och drift av maskinvaran ligger alltid på webbhotellet, men ansvaret för program- och säkerhetsuppdateringar ligger på dig som användare. Webbhotellen erbjuder mer service i sina VPS-paket, men användaren är oftast ändå ansvarig för säkerhetskopiering och programuppdateringar. Både VPS-lösning och dedikerad server erbjuder teknisk support dygnet runt via telefon, e-post eller chatt, så när det gäller teknisk support är det ingen skillnad mellan alternativen.

Stabilitet: Normalt sett är dedikerade servrar ytterst stabil eftersom du inte delar resurser med andra konton eller användare. Eftersom du har din egen fysiska serverdator så kan inga andra webbplatser eller användares resursanvändning påverka din webbplats. VPS är även det ett en mycket stabil lösning, eftersom det hela tiden finns kopior av din webbplats, vilket innebär att eventuella störningar inte bör påverka din webbplats.

Så sammanfattningsvis - om ditt företag är stort och har en eller flera webbplatser med mycket hög trafik som kräver mer än 2 GB RAM eller mer, 5 TB bandbredd eller högre och över 250 GB lagringsutrymme eller mer, så är en dedikerad server den bästa lösningen, givet att du har kompetensen att hantera drift och underhåll av servern, liksom är beredd att betala en högre kostnad för en dedikerad server. Om du däremot söker efter ett hosting-alternativ som ger lägre kostnad men samtidigt större kontroll än på en delad server, så är en VPS-lösning troligen optimal för din webbplats.

  • 2
  • 0

Folk som läste detta läste även .

Oops!

You have already voted today.

Come back in 24h!