Gratis hosting jämfört med betalda webbhotell

  • Dela

En gratis hosting-lösning kan fungera bra om allt du vill ha är en mindre webbplats, som exempelvis en blogg på WordPress eller blogger, eller en enkel hobby-webbplats på squidoo eller HubPages. Samtliga dessa erbjuder gratis hosting med enkla och lättanvända mallar. Fördelen med att använda en betald tjänst är dock att du får tillgång till mer hårddiskutrymme och bandbredd, bättre designverktyg och mallar, liksom en kundsupport där du kan få svar på alla dina frågor. Och allt detta till ett tämligen lågt pris. Nedan beskriver vi de viktigaste skillnaderna. 

Skillnader i:

Kostnad: Gratislösningar är förstås gratis, men en delad server, så kallad shared hosting, är mycket billig och kan kosta så lite som 17 kronor i månaden.
Anpassning: Gratistjänster erbjuder oftast en enda malldesign, med inga eller begränsade anpassningsmöjligheter.  Betalda lösningar erbjuder en uppsjö av olika CMS:er (såsom Joomla, Drupal, Mambo), bloggverktyg  (WordPress, b2evolution),  verktyg där du kan bygga webbplatser genom att dra och släppa. Dessutom får du Simple Script-installerare som eFantastico. Sammantaget får du tillgång till tusentals designmallar och webbprogram som samtliga har stora anpassningsmöjligheter.

Vill du endast ha en enklare blogg fungerar vissa gratislösningar utmärkt, som blogger eller Wordpress. Vill du skapa en unik design bör du köpa ett hosting-paket

Kapacitet:  Betalda lösningar med delad server innehåller ordentligt tilltagna mängder hårddisk och bandbredd, vilket fungerar för en mängd olika typer av webbplatser. Och i takt med att din webbplats växer kan du byta upp dig till mer avancerade alternativ, såsom VPS eller dedikerad server. Gratislösningar erbjuder mycket begränsat utrymme och bandbredd, varefter du måste betala om du behöver mer.

Kundtjänst: Gratislösningar erbjuder varken kundtjänst eller teknisk support. Får du problem med din webbsajt så sitter du i sjön. Och om gratistjänstens domän får problem och går ner, så fäljer din webbplats eller blogg med ner i djupet. Betalda webbhotell erbjuder däremot support via telefon, chatt och e-post, som oftast är tillgänglig dygnet runt. Deras webbplatser innehåller även demonstrationer av kontrollpanelen som ett sätt att lära sig administrera webbplatsen, liksom artiklar och videor med instruktioner för hur du bygger, designar eller förbättrar din webbplats.


Betalda webbhotell hjälper dig däremot med domänregistrering och ser till att du får en unik domän i samband med att du registrerar dig

Ytterligare fördelar med betalda webbhotell:

Gratislösningar, kostnadsfria som de är, är begränsade. Det blir mycket svårt att listas högt i sökningar på Google, eftersom din webbplats är listad som underdomän till en mycket större domän, dvs. www.dinsajt.blogspot.com istället för www.dinsajt.com. Betalda webbhotell hjälper dig däremot med domänregistrering och ser till att du får en unik domän i samband med att du registrerar dig. Utöver bättre placeringar i Google och ökad trafik som du kan få om du väljer en betald tjänst, så erbjuder de flesta webbhotell dessutom program för e-handel, marknadsföringskrediter för Google eller Facebook, liksom ett delat SLL-certifikat om du vill skapa en e-butik på din webbplats. Webbhotell-lösningen inkluderar dessutom multimediaverktyg för strömning av ljud och video, liksom obegränsat antal egna e-posta adresser och bättre upptid. 

  • 3
  • 0

Folk som läste detta läste även .

Oops!

You have already voted today.

Come back in 24h!