Delad server jämfört med VPS-lösning

  • Dela

Hosting-lösningar med VPS respektive med delad server innebär att flera konton samsas på samma fysiska server. Den stora skillnaden är att när du har en delad server så delar du resurser som bandbredd, lagringsutrymme och IP-adress med alla andra användare på den fysiska servern. Med en VPS däremot får du din egen - och avgränsade - del av den fysiska servern vilket innebär att ditt konto inte delar resurser med andra konton. Nedan går vi i detalj igenom för- och nackdelar med bägge typerna av hosting, så att du ska kunna välja den lösning som är optimal för dina behov.

En jämförelse mellan VPS och delad server

Specialanpassning: Operativsystem och programvara: På en delad server kan du visserligen välja mellan Linux och Windows, men du har inte några större möjligheter att välja vilken programvara som ska installeras. Du får ett mycket bra programpaket som innehåller ett flertal 1-click-installerare för populära program som Drupal, Mambo, Joomla, WordPress, osCommerce och ett antal andra med vars hjälp du enkelt bygger och publicerar din webbplats. Med en VPS kan du däremot själv speca din server, inklusive OS och dess varianter, som till exempel Linux (CentOS, Ubuntu, etc…) eller Windows Server (2003 eller 2008). På en VPS har du dessutom administratörsrättigheter och kan installera vilken programvara du vill, men detta innebär också att du måste kunna mer om serveradministration än den genomsnittsliga användaren. Samma sorts kontrollpaneler används för både VPS och delad server, vilket gör det enkelt att administrera bägge kontotyperna.

Om du inte bedriver handel på din webbplats, och om webbplatsen mestadels är en ”skyltfönster på Internet”, så klarar du dig oftast med en delad server.

Säkerhet och virusskydd:En virtuell server ger dig en hög grad av kontroll över säkerhet och kryptering eftersom du får administratörsåtkomst till serverns olika resurser.  Det påminner om hur administrationen ser ut på en dedikerad server, där du själv kan välja antivirusprogram, brandväggar, och spamfilter, liksom öka eller begränsa åtkomstmöjligheterna till din server. Detta skiljer sig betydligt från lösningar med delad server som redan innehåller förinstallerat antivirusprogram och spamfilter (exempelvis Spam Assassin), brandväggar och ett gemensamt SSL-certifikat som alla konton på servern delar på.

Fördelar med delad server:
Lättanvända designverktyg och kontrollpanel, hög upptid, obegränsat antal e-postadresser och dygnet runt-support är några av fördelarna med en lösning med delad server. Men den avgjort största fördelen med delad server är det låga priset – du kan hitta paket för så lite som 20 kr/mån, och de är sällan dyrare än runt 150 kr/mån. Du hittar mer information om de billigaste lösningarna i vår artikel om billiga webbhotell


En VPS-lösning är ofta optimal för det medelstora företaget som vill ha större kontroll och kraftfullare resurser för sin eller sina webbplatser

Nackdelar med delad server: Om du har en eller flera webbplatser som slukar stora resurser i form av lagringsutrymme och bandbredd, exempelvis p.g.a. hög trafik eller mycket strömmande ljud eller video, så kommer du att behöva kraftfullare resurser än vad lösningar med delad server vanligen erbjuder. Samtliga konton på den fysiska servern delar nämligen på dess resurser, och om en av dessa webbplatser drar för stor del av resurserna så kommer det att påverka de andras prestanda negativt, och webbhotellet kommer att begränsa resurserna för den resurshungriga webbplatsen.

Fördelar med en VPS-lösning: VPS erbjuder samma miljö som en dedikerad server, men till ett lägre pris. Med en VPS kan du själv välja och anpassa operativsystemet, liksom själv välja programvara, säkerhetsinställningar, processor, kontrollpanel dedikerad IP-adress och e-postserver. En VPS-lösning är ofta optimal för det medelstora företaget som vill ha större kontroll och kraftfullare resurser för sin eller sina webbplatser.

Nackdelar med VPS: Bland nackdelarna märks priset, som är väsentligt högre än för en hosting- lösning med delad server. En VPS-lösning kan kosta mellan 150 och 1000 kronor i månaden. En annan egenskap som är både en fördel och en nackdel: Friheten. Friheten att kunna installera vad du vill är även nackdelen att kunden måste ta större ansvar för serverns skydd och service, som exempelvis installation av säkerhets- och programuppdateringar. En VPS-lösning erbjuder inte heller lika kraftfulla resurser som en dedikerad server, så det är inte en lösning som passar storföretag.

  • 1
  • 0

Folk som läste detta läste även .

Oops!

You have already voted today.

Come back in 24h!