Delad server jämfört med dedikerad server

  • Dela

En lösning med delad server, ofta kallad shared hosting, innebär att din webbplats läggs på en server som även innehåller andra konton och webbplatser, och ni delar tillsammans på serverns resurser.  Delad server är en billig och effektiv lösning för en mängd olika användare.  En lösning med dedikerad server är raka motsatsen, och innebär att du hyr en egen fysisk server som endast du har tillgång till. Du kan själv välja allt som har med servern att göra, inklusive datormodell och tillverkare till operativsystem och processor. Du kan även välja att få hjälp med administrationen, eller sköta den själv. Dedikerad server är dock den dyraste lösningen, och riktar sig till storföretag med många eller komplexa webbplatser med hög trafik.

En jämförelse mellan delad och dedikerad server

Både delad server och dedikerad är utmärkta tjänster, beroende på vilken typ av kund du är.  Dedikerad service är exempelvis det bästa valet om du har ett stort eller medelstort företag som bedriver e-handel, eller om du har många webbplatser med mycket hög trafik. Om du däremot vill ha en privat webbplats där du till exempel delar med dig av din hobby, familjeträffar eller bröllop, eller om du vill ha din egen blogg, så är delad server den bästa lösningen. Nedan går vi igenom för-och nackdelar med de olika alternativen.

Har du inte en webbmaster anställd i företaget har du med största sannolikhet inte behov av en dedikerad server.

Fördelat med en dedikerad server

Dem största fördelen med hosting på en dedikerad server är att du själv har full kontroll över allt som har med servern att göra. Du kan välja att köra Linux eller Windows och du bestämmer vilken programvara som ska installeras. Du ställer själv in säkerhetnivåer, hur mycket lagringsutrymme du ska ha, vilka skript som ska köras och den kontrollpanel du vill använda. Dessutom får du root-behörighet, och du kan ha en egen IP-adress – kort sagt kan du anpassa servern på exakt det sätt du vill. 

Nackdelar

En självklar nackdel med all denna kontroll är att du måste veta vad du sysslar med. Det är nämligen du som ansvarar för att servern fungerar. Inte rent maskinvarumässigt, det tar webbhotellet hand om. Men du har själv ansvar för att programvaran fungerar, för installation av program- och säkerhetsuppdateruppdateringar, och så vidare. Om du inte har en erfaren webbmaster till hands kan det vara en ganska svår uppgift. Du kan visserligen välja att låta webbhotellet administrera servern, men det kan bli ganska dyrt.


Den uppenbara fördelen med delad server är att vem som helst snabbt kan lära sig använda tjänsten, oavsett tidigare erfarenhet

Fördelar med delad server

Den uppenbara fördelen med delad server är att vem som helst snabbt kan lära sig använda tjänsten, oavsett tidigare erfarenhet. Du har inget ansvar för support eller underhåll av vare sig maskin- eller programvara och du sköter alla funktioner på kontot direkt från din webbläsare i en lättanvänd kontrollpanel. Webbhotellet erbjuder dessutom oftast kostnadsfria funktioner för e-handel (webbutiker), multimedia (strömmande ljud och video), annonsering (krediter på Google, Facebook, Bing eller liknande), designverkyg (Joomla, Drupal, WordPress, program för att skapa webbplatser), och mycket annat. Och detta till ett pris på 20 kronor i månaden och uppåt.

Nackdelar

När du delar en server på ett webbhotell så delar du serverns resurser med övriga konton på samma server. Om du använder för mycket bandbredd eller lagringsutrymme så kommer ditt webhotell att begränsa hur mycket av dess resurser du kan använda, vilket kan påverka kontots prestanda, stabilitet och säkerhet. På grund av detta lämpar sig inte delad server för företag som har flera webbplatser med hög trafik eller webbplatser med mycket media i form av ljud eller videoklipp. Samma sak gäller om du driver en stor webbshop med behov av egen IP-adress, fler brandväggar eller bättre kryptering av ekonomiska transaktioner. 

  • 0
  • 0

Folk som läste detta läste även .

Oops!

You have already voted today.

Come back in 24h!